Houtwal.be --- Fruit ABC --- Tuin- en plantenlinks --- Index tuintaal, tuinbouwtaal  --- Tuintaal: ...

Tuintaal - betekenis/definitie tuinbouwtermen (vakjargon):

"Ka"
plaatje index

Definitie/betekenis/verklaring van een aantal moeilijke of speciale vakbegrippen i.v.m. tuinieren: kamerplanten, kader, kaki, kalibreren, kalium, kalk, kalkhatend, kalkvliedend, kattenwerend kruid, kattenwerende siernetel, katten coleus, katten siernetel, katten plant, kattenwerend

Kader, frame of gestel.

Dit frame ( bij een fruitboom) bestaat uit meerdere (2 tot 4) gesteltakken. Het gestel zit minstens 50 - 60 cm (kniehoogte) boven de grond.
kaki (vrucht) Een vrucht van de Diospyros kaki, die op vierkante oranje tomaten gelijkt. Soms ook sharon en dadelpruim genoemd. Wordt vooral in Zuid-Europa en IsraŽl gekweekt, maar is hier ook op beschutte plaatsen te kweken. Meer info over de teelt, vermeerdering en snoei van sharonvrucht of kaki
Kaliber De inwendige diameter; (een bepaalde diktemaat  bij appel of peer in mm)

Kalibreren, Calibreren

Het zaad van hetzelfde gewicht/grootte bij elkaar leggen. Zie ook rubriek fruit zaaien, stekken en enten

kalium, potas, kali, K

Een van de hoofdelementen die de planten nodig hebben. Zorgt o.a. voor de stevigheid van de plant. Zie ook bemesting van fruitsoorten.

Kalk, Calcium

Een belangrijke chemische stof in de tuinbouw. Kalk kan gebruikt worden om zure grond te neutraliseren. Zie ook "Bekalken van gronden"

Kalkhatend, Kalkvliedend

Wordt gezegd van planten die in een zure bodem (een bodem met een lage pH) moeten groeien.

Kalkminnend

Wordt gezegd van planten die een kalkhoudende bodem (een bodem met een hoge pH) nodig hebben om goed te groeien. O.a. druiven en vijgen houden meestal van kalkrijke gronden.

Kalkresistentie (druiven)

De mate waarin de druivelaar of de onderstam ongevoelig is voor kalk in de bodem. Gevoelige soorten zijn onderhevig aan kalkchlorose. (Abnormale geelverkleuring van de bladeren). Zie ook bladchlorose bij druiven

kalkstikstof, cyanamide

Meststof, onkruidbestrijdingsmiddel en bodeminsecticide. (Calciumcyanamide)

kamerplanten

Planten die men in potten opkweekt voor gebruik in de huiskamer. Planten die in de huiskamer staan. Meestal zijn deze planten bestand tegen moeilijke groeiomstandigheden, vooral weinig licht, droge lucht, stof en vervuilde lucht. Aspidistra en Sansevieria zijn uitzonderlijk goed tegen zo'n vijandige omgeving opgewassen. Voor meer info zie weblinks nomenclatuur.

Kandelaberen

Alle hoofdtakken zwaar inkorten tot op 50 cm bovenaan, en tot op 1 meter onderaan van de basisstam, in dit dus zodanig in een pyramidale vorm naar boven toe.

kanker, vruchtboomkanker (Nectria galligena)

Een ziekte, bij planten meestal veroorzaakt door schimmelwoekeringen waardoor de celdeling in de war wordt gebracht. Zie ook "Vruchtboomkanker bestrijden op appelbomen"

Kattenruggen

Dit zijn te diep uitgebogen (doorgebogen) takken of twijgen. Hierop komen veel rugtwijgen, die meestal geen vruchten dragen.

Kattenwerende siernetel (Kattenwerende Coleus canin)

Coleus Canin-hybride 'Verpiss-Dich', een geurende siernetel, zou katten en honden uit de omgeving weren. Deze eenjarige plant heeft 10 cm lange blauwe lange bloemstengels en sterk geurende bladeren. Plant 1 plant per m≤.
Kattenlokkend Sommige planten kunnen katten lokken. O.a. de Nepeta cataria (kattenkruid). en de Actinidia polygama (katerlokkende kiwi). Zie ook "ABC van het plantenlatijn. Betekenis van botanische namen"

Terug naar index tuinjargon

 

Nuttige weblinks:

http://twitter.com/gdekinder

Fruit ABC - blog: tuin- en plantenvragen
Blauwbessen, koningin der bessen

Plantennomenclatuur
Planten interactief