Kiem | Aanleg voor een nieuwe plant, ingesloten in het rijpe zaad. Zie vermeerdering van fruitsoorten. |
Kiemenergie | Het percentage zaden die na een bepaald aantal dagen (vb. 4 dagen) gekiemd is. De energie of kracht die in het zaad zit om te kunnen kiemen. |
Kieming | Het eerste stadium in de ontwikkeling van een plant uit zaad. Het moment waarop het jonge plantje uit het zaad komt. Zie rubriek zaaien van fruitsoorten. |
Kiemingsduur | De tijd die het zaad nodig heeft om te beginnen met groeien. |
Kiemkracht | Het percentage zaden die in totaal kiemt, na een langere periode. (vb. na 10 dagen). Het percentage zaden dat binnen een bepaalde tijd kiemt. (Zie ook "kiemvermogen") |
Kiemrust | De rusttijd die het zaad nodig heeft voordat het kan kiemen. |
Kiemschimmels | De schimmels die tijdens de kieming het zaad al aantasten. |
Kiemsnelheid | De snelheid waarmee het zaad kiemt, nadat het is gezaaid. |
Kiemvermogen | De levensduur van bewaarde zaden. (Sterk afhankelijk van de bewaarsomstandigheden). Zaden moeten koel, droog en luchtig opgeslagen worden. |
kiemwortel | De in de kiem aanwezige wortel die na de ontkieming uitgroeit tot een wortelgestel |
Kiwibes | Kiwiberry of Actinidia arguta. De aangenaam zoete bessen zijn rond of ovaal en 3,5 tot 5 cm grootte. Rijping vanaf september tot oktober. Meer teeltinfo over kiwibessen (minikiwi) |