Houtwal.be --- Fruit ABC --- Tuin- en plantenlinks --- Index tuintaal, tuinbouwtaal  --- Tuintaal: ...

Betekenis/definitie tuintaal - tuinbouwwoorden (vakjargon):

"Kl"
plaatje index

Definitie/betekenis/ verklaring van een aantal moeilijke of speciale vakbegrippen i.v.m. tuinieren: klasse, kleinfruit, kliefbeitel, kliksnoei, klimaatscomputer, klimplant, klonenselectie, kloon, kluitplant, knipboom, knol, knoop, knop, knopval, knotten

Klasse, (Classis) (Nomenclatuur)

Een belangrijke taxonomische groep, tussen orde en afdeling. Bij de planten heeft men de klasse tweezaadlobbigen en eenzaadlobbigen. Zie ook nomenclatuurrubriek

kleinfruit, houtig kleinfruit

De groep van bessendragende heesters: aalbessen/trosbessen, kruisbessen, frambozen, bramen, taybessen... Vooral kleine tuinen zijn heel geschikt voor de teelt van houtig kleinfruit. Zelfs in potten kunnen een aantal zachtfruitsoorten goed groeien. Om teleurstellingen te voorkomen kies je  best kleinfruitrassen (Ribes, Rubus en Vaccinium) uit die weinig vatbaar zijn voor schimmels.
Voor meer teeltinfo zie Fruit ABC en fruitboek

Kliefbeitel, Entbeitel

Een soort mes gebruikt om de onderstam te splijten als voorbereiding op het enten d.m.v. de spleetgriffel. Zie rubriek enten

Kliksnoei

Bij het perenras 'Conference' wordt de eenjarige verlengenis van de gesteltakken en harttak op 1 cm ingeknipt. Zie verder bij perensnoei.

Klimaatscomputer

Procescomputer voor het klimaat te regelen in kassen en andere besloten ruimten.

Klimplant, vruchtdragende klimplanten

Een plant die steun nodig heeft om rechtop te blijven staan. Hij klimt omhoog tegen een muur, boom of andere plant. Ook leiplant. Actinidia deliciosa (kiwi), Vitis vinifera (druiven), Rubus fruticosus (bramen) en Passiflora (Passievrucht/passiebloem) zijn de belangrijkste vruchtdragende klimplanten.

Klonenselectie

Bij één en hetzelfde ras gaat men op zoek naar een plant met betere eigenschappen, die men dan verder zal kweken. O.a. bij Prunus domestica 'Altesse Simple' (kwetspruimen) zoekt men naar betere klonenselecties die opvallen door hun productiviteit, smaak en zwakke groei. Betere/productievere klonen van kwetspruimen zijn o.a. 'Jojo', 'Top' en 'Elena' . Zie rubriek pruimen.

Kloon 

Een organisme waarvan de nakomelingen, door de wijze waarop het organisme is vermenigvuldigd (vegetatief) dezelfde genetische eigenschappen bezitten als het organisme zelf. 

Kluitplant

Veelal wordt door boomkwekers het plantsoen met kluit geleverd. De wortels worden met de omringende grond verpakt en bijeengehouden met bijvoorbeeld jute. O.a. Vaccinium corymbosum (blauwe bes) kan beter als kluitplant geplant worden. Zelfs 5- of 10-jarige blauwe besplanten kunnen met grote kluit nog verplant worden. Zie rubriek blauwe bessenteelt

Knipboom

Het is een tweejarige boom, waarbij alle twijgen ontstaan uit het bovenste oog van de 1-jarige boom in de kwekerij. Wordt o.a. bij Malus domestica (appelbomen) toegepast.

Knol

Reserveorgaan bestaande uit een gezwollen stengel, zoals bij Crocus, of wortel zoals bij Dahlia. Dik, vlezig, gewoonlijk onderaardse deel van stengel of wortel. In plantennamen betekent rapus en tuber (Lat.= knol). Zie ook "ABC van het plantenlatijn"

Knoop

Het meestal iets verdikte gedeelte van de stengel, waar bladeren, knoppen en zijtakken ontspringen. De plaats aan de stengel, waar de bladeren zijn ingeplant. (EN.: node)

Knop, Oog

Een dichtopeengedrongen spruit, gewoonlijk beschermd door dicht over elkaar liggende schubben.

knopval

Het laten vallen van de bloemknoppen

Knotten

Het regelmatig terugsnoeien van bomen en struiken tot een vast punt boven de grond. Zo ontstaat een kroon met een beperkte omvang. Het knotten van fruitbomen is erg nadelig voor de productie.

 

Nieuw!

Groente & Fruit Encyclopedie. 

Auteurs Luc Dedeene en Guy De Kinder
Ruim 600 illustraties; omvang 408 pagina's; formaat 21 x 29,7 cm; 
Kosmos Uitgevers (Groenboekerij). 
Meer info: zie fruitboek