Houtwal.be --- Fruit ABC --- Tuin- en plantenlinks --- Index tuintaal, tuinbouwtaal  --- Tuintaal: ...

Betekenis/definitie tuintaal - tuinbouwtermen (vakjargon):

"Ko"
plaatje index

Definitie/betekenis/verklaring van een aantal moeilijke of speciale vakbegrippen i.v.m. tuinieren: kolomboom, koolgewassen, koolgroenten, koolhydraten, koolzuurgas, kop van de boom, knopstek, korrelstructuur, korte snoei, korte dagplanten, kortloten, koudebehandeling, koudekiemers.

Kolomboom Fruitbomen met een afwijkende groei; groeien haast niet in de breedte en hebben een geremde groei in de hoogte. Soms ook minitrees, mini-appelbomen en ballerina appelbomen genoemd.
Koolgewassen, koolgroenten Verzamelnaam voor verschillende soorten kolen zoals sluitkolen (witte-, rode- en savooikool), bloemkolen, brocoli, spruitkool en Chinese kool. Ook koolsoorten genoemd. De wetenschappelijke of botanische naam voor kool is Brassica (Latijn). Zie "ABC van het plantenlatijn". Zie ook oude vergeten of historische groenten.
Koolhydraten, 
sacchariden
Organische verbindingen met als algemene formule C (H O), overwegend van plantaardige oorsprong, gevormd bij de fotosynthese.
Koolzuurgas, Kooldioxide Verbinding van koolstof met zuurstof: CO2 . Een bestanddeel van de lucht dat de planten nodig hebben om te groeien.
Kop van de boom De kop is het bovenste deel van de boom.
Kopstek Stek van een stuk stengel met bladeren. Komt van de kop van de moederplant. Zie rubriek plantenvermeerdering
Kornoelje (eetbare-) Cornus mas. Een gele bloeiende winterheester met eetbare vruchten in augustus. Meer teeltinfo over de eetbare of gele kornoelje
Korrelstructuur v.d. grond Bij korrelstructuur heeft men geen samenhang tussen de korrels. De ruimte tussen de korrels is groter, naarmate de korrel groter is. (vb. zandgrond met weinig of geen humus)
Korte snoei Je snoeit (wintersnoei) veel in het hout (vruchthout/en gesteltakken) om zo een betere vruchtmaat te krijgen en om de groei te prikkelen.
Kortedagplanten, K.D. Bloemaanleg bij minder dan 12 (14) uren licht. (Of als de nachten langer worden). Planten die bloeien bij minder dan 8 of 12 uur licht per dag.
Kortloten Dit zijn korte twijgen welke: wel (meestal) of niet gebot zijn, of gekroond zijn .
Koudebehandeling Behandeling van zaden of planten om kieming of bloei te bekomen. Ook nuttig om tweejarige planten het eerste jaar te laten bloemen. Blauwe bessenstruiken, rode bessenstruiken en fruitbomen moeten voldoende koude gekregen hebben om te kunnen bloemen. Meer info
Koudekiemers Zaden die alleen (regelmatig) kiemen, wanneer ze voldoende koude hebben gekregen. Zie rubriek fruit vermeerderen