Houtwal.be --- Fruit ABC --- Tuin- en plantenlinks --- Index tuintaal, tuinbouwtaal  --- Tuintaal: ...

Betekenis/definitie tuintaal - tuinbouwwoorden (vakjargon):

"Ku"
plaatje index

Definitie/betekenis/ verklaring van een aantal moeilijke of speciale vakbegrippen i.v.m. tuinieren: kuipplanten, kunstmatige bestuiving, kunstmest, kunstsnoeien, kunstzaad, kuratieve bestrijding, kwaliteitseisen, kwaliteitsnormen, kwekersrecht

Kuipplanten Planten die in pot, bak of kuip zijn geplant, daar ze in de winter niet buiten kunnen blijven staan, omdat ze niet winterhard zijn. Ook oranjerieplanten genoemd.
Asimina triloba (Pawpaw), Ficus carica (vijg), Vitis vinifera (druif) en Vaccinium corymbosum (blauwe bosbes) kunnen best als potplant geplant worden. De hergroei verloopt als kuipplant meestal beter. Vijgen zijn zeer geschikt voor de teelt in grote kuipen.
Meer info over deze fruitsoorten: zie Fruit ABC en fruitboek
Kunstmatige bestuiving Met de hand (penseel) bestuiven. 
Dit kan nodig zijn bij de Asimina triloba (Pawpaw) om vruchten te bekomen. Zie rubriek pawpaw - Asimina triloba
Kunstmeststoffen,
Kunstmest
Anorganische meststoffen. Scheikundige meststof. Dit zijn zouten of mineralen, hetzij van natuurlijke oorsprong, hetzij een product of bijproduct van de industrie.
Kunstsnoeien 
(vormsnoeien)
Aloud gebruik om bomen en heesters in kunstige vormen te knippen. Dit kunnen geometerische vormen zijn, bijv. bollen, maar ook vogels en andere dieren.
Kunstzaad, 
vegetatief zaad
Vegetatief zaad. Zaad gevormd uit een willekeurige plantencel. De hele generatieve fase van bloem, stuifmeel, stamper, bevruchting en zaadvorming wordt overgeslagen.
kuratieve bestrijding (eradicant). Een (gewasbeschermings)product dat de ziekte stopt na infectie. Ook curatieve bestrijding genoemd.
kwaliteitseisen, kwaliteitsnormen Normen opdat een product volgens een bepaalde kwaliteitsklasse mag verkocht worden. Kwaliteitscriteria van een tuinbouwproduct.
kwee, kweepeer Vruchten van de Cydonia oblonga. Groeit als struik of als boom op vochtige plaatsen. Ook aanbevolen onderstam voor laagstamperenbomen. Meer info over de snoei, rassen en ziekten bij kwee
Kwekersrecht Aan een bepaald ras is er een kwekersrecht verleend en het ras is ingeschreven in het Nederlandse Rassenregister. Nederlandse Raad voor het kwekersrecht: http://www.naktuinbouw.nl/artikel/kwekersrecht-en-toelating 
Sommige plantenrassen hebben een Europees kwekersrecht: www.cpvo.fr