Houtwal.be --- Fruit ABC --- Tuin- en plantenlinks --- Index tuintaal, tuinbouwtaal  --- Tuintaal: ...

Betekenis/definitie tuintaal - tuinbouwtermen (vakjargon):

"Me"
plaatje index

Definitie/betekenis van een aantal moeilijke of speciale vakbegrippen i.v.m. tuinieren: mechanische bewaring, mechanische onkruidbestrijding, mechaniseren, mediterraan klimaat, meeldauw, meeldraad, meituiltjes, melksap, meloenpeer, mengmest, mengtabel, merg, meristeem, meristeemcultuur, merkenrecht, merknaam, merst, mestvork, met voet snoeien

Mechanische bewaring Bewaring in koelhuizen (koelcellen), waarbij alleen de temperatuur geregeld wordt.
Mechanische onkruidbestrijding Met machines het onkruid vernietigen. (Vb. hakmachine). Zie ook artikel "onkruidbestrijding"
Mechaniseren Het werk dat mensen of dieren deden, door machines laten doen. Bijvoorbeeld het oogsten mechaniseren. 
Mediterraan klimaat Zonnig klimaat met hete, droge zomers en zachte winters; de meeste regen valt gewoonlijk in de winter. Deze landen grenzen meestal aan de Middellandse Zee of ondervinden er de invloed van.
Nuttige weblink: Meditterane tuin met Eriobotrya japonica - Japanse mispel
Meeldauw, Witziekte Schimmel die zich als fijn wit poeder vastzet op de bladeren en soms vruchten. Witziekte. Echte meeldauw en Valse meeldauw. Dit zijn twee verschillende schimmelziekten die op sommige druivenrassen kunnen voorkomen. Meer info
Meeldraad Het gehele mannelijke voortplantingsorgaan van een bloem.
Meituiltjes Het zijn zeer korte twijgjes van 5-10cm lang. Het zijn zeer goede vruchttwijgjes. Ze hebben meestal 3-4 bloembotten en eindigen op een bladoog.
Melksap, latex Melkachtig sap welke na verwondingen ontstaan bij bepaalde planten zoals Ficus en Euphorbia. (Meestal giftig/ irriterend)
Meloenpeer, pepino, appelmeloen. Wetenschappelijke naam Solanum muricatum. Speciale/ exotische fruitsoort die in Vlaanderen/ Nederland in serre/ kas geteeld moet worden. De vrucht behoort net als tomaten en aubergine tot de nachtschadigenfamilie (Solanaceae). De plant groeit struikvormig op en kan ongeveer 1 m hoog worden.
Mengmest Een meststof voor planten die meer dan één van de hoofdmineralen stikstof, fosfor en kali bevat.   
Mengtabel Een tabel waarin staat welke scheikundige producten (pesticiden) men mag mengen om te spuiten.
merg Een meestal wit gekleurd los weefsel in het centrum van de stengels,takken of jonge stammen;kleur,vorm en grootte vormen belangrijke winterkenmerken
Meristeem, deelweefsel Een groeipunt aan een worteluiteinde of stengeluiteinde. Weefsel in de plant dat het vermogen behoudt zich te delen. (Bijv. cambium)
Meristeemcultuur, weefselteelt Weefselkweek van knoppen of groeipunten om planten zonder virussen te kunnen kweken. Bijvoorbeeld bij anjers en gerbera.
Merkenrecht Hiermee mag deze naam alleen met toestemming van de eigenaar gebruikt worden. Deze beschermde naam is voor allerlei producten en productgroepen te gebruiken. Zie ook nomenclatuur plantennamen en rassen
merknaam, merk Volgens de wetgeving in een aantal landen mag aan een product een merk worden toegevoegd. Een merk is een onderscheidingsteken. Het onderscheidt producten van het ene bedrijf, Zie ook nomenclatuur plantennamen en rassen
Mest, meststof Elk product dat een voor planten opneembare voedingsstof afscheidt. We onderscheiden organische mest en kunstmest.
Mestvork, riek (greep) Een grote vork om tuinafval te verplaatsen of mest mee te verspreiden. (Meestal met 4 tanden)
Met voet snoeien Dit betekent alles wegsnoeien, zo glad mogelijk. (Wordt meestal afgeraden)