Houtwal.be --- Fruit ABC --- Tuin- en plantenlinks --- Index tuintaal, tuinbouwtaal  --- Tuintaal: ...

Betekenis/definitie tuintaal - tuinbouwtermen (vakjargon):

"Mu"
plaatje index

Definitie/betekenis van een aantal moeilijke of speciale vakbegrippen i.v.m. tuinieren: mulch, mulchen, multiculturele perenboom, multiplaat, multipot, mutatie, mycelium, mycologie, mycorrhizen, mycorriza.

Mulch Grof gehakt plantaardig materiaal (takken, schors) dat dient om de bodem te bedekken. (Zie ook bij "mulchen")
Mulchen Het afdekken van de plantplaats (boomspiegel) met organisch materiaal. (Gras, mest, schors) Nuttige link: Mulchen en water geven
Multiculturele perenboom Een leivorm van Aziatische/ Japanse peren (Pyrus pyrifolia) en Europese peren (Pyrus communis cv's) die elkaar goed bestuiven of die zelfbestuivend zijn. Bijvoorbeeld een combinatie van 'Conference', 'Hosui' en 'Nijissei'. Deze verschillende fruitsoorten en fruitrassen worden op elkaar geŽnt. Meer info over enten. Zie ook "ABC  van het plantenlatijn. Betekenis van botanische namen".
Multiplaat Een plaat met ronde kuiltjes voor het zaaien/ stekken van bijvoorbeeld perkplanten. In elk gaatje wordt een zaadje/ stek gestopt. 
Multipot Plastic potjes die in platen zijn uitgeperst. Worden gewoonlijk gebruikt bij perkplanten. (setjes van 4 of 6)
Mutatie, mutant Een verandering van eigenschappen van een plant, meestal verkregen door een actieve tussenkomst van de mens, bijv. na bestraling of in-vitroteelt. Men noemt dit somaklonale variatie. Een wijziging in de erfelijke kenmerken van een plant, zoals bijvoorbeeld opvallend rodere appels. O.a. Malus domestica 'Jonagored' en 'Red Elstar'.
Mycelium Zwamvlok. Alle hyfendraden bij elkaar, noemt men mycelium.
Mycologie, Zwammenleer Ontleend aan het Griekse woord "mykos" ( = schimmel of zwam) en "logos" De leer of studie van de zwammen.   Zie ook "ABC  van het plantenlatijn. Betekenis van botanische namen".
Mycorrhizen, mycorriza Goedaardige schimmels die in symbiose leven op de wortels van diverse gewassen. O.a. bij Vaccinium corymbosum, Alnus glutinosa, Fagus, .. (Zie ook bij entaarde)