Houtwal.be --- Fruit ABC --- Tuin- en plantenlinks --- Index tuintaal, tuinbouwtaal  --- Tuintaal: ...

Tuintaal - betekenis/definitie tuinbouwtaal:

"Oc"
plaatje index

Definitie/ betekenis van begrippen i.v.m. tuinieren: oculatie, oculatiehout, oculeren, oculeren met schietend oog, oerlaag, oeverplant, o´dium, oksel, okselknop, okselstandig.

Oculatie, Schildgriffel Veredelingsmethode (entmethode) waarbij de onderstam als een T wordt aangesneden. Meer info over oculeren.
Oculatiehout Twijgen/ scheuten welke men gebruikt om ogen uit te snijden bij het oculeren. Het moeten eenjarige scheuten zijn, die goed belicht zijn door de zon. Het middendeel is best.
Oculeren  Ook wel oogenten genoemd. Het bevestigen van een stukje bast met een knop (oog) aan een boom of op een onderstam, op een zodanige wijze dat ze met elkaar kunnen vergroeien. Zie rubriek oculeren & enten
Oculeren met schietend oog Oculeert men in maart-april, dan loopt het oog in hetzelfde voorjaar uit. Men moet oculatiehout gebruiken dat in de winter (januari) verzameld werd.
Oerlaag, IJzerhoudende laag Een ijzerhoudende laag, die op verschillende diepte in bepaalde typen zandbodems gevormd wordt.
Oeverplant(en) Een plant, die een voortdurende vochtige of natte grond vereist en het beste groeit aan de rand van een vijver. (Habitat: "O")
O´dium, Echte meeldauw Echte meeldauw. Belangrijkste schimmelziekte op Vitis vinifera - druiven. De meeste oude druivenrassen zijn erg vatbaar. Meer info over ziekten en plagen bij druiven.
Oksel De hoek tussen een bladsteel en een twijg, een twijg en een tak of een zijnerf en de hoofdnerf van een blad.   
okselknop de knop die in de bladoksel groeit
Okselstandig Ingeplant in de oksel (Meestal de bladoksel)

 

 

Nuttige weblinks:

http://twitter.com/gdekinder

Blog fruit ABC: tuin- en plantenvragen
Blauwbessen, koningin der bessen

Plantennomenclatuur