Houtwal.be --- Fruit ABC --- Tuin- en plantenlinks --- Index tuintaal, tuinbouwtaal  --- Tuintaal: ...

Tuintaal - betekenis/definitie tuinbouwtaal:

"Om"
plaatje index

Definitie/ betekenis van begrippen i.v.m. tuinieren: omenten, omhuld zaad, omzetten, onder glas, onderafdeling, onderbeplanting, onderfamilie, ondergrond, ondergronds, onderhoudssnoei, onderklasse, onkruid, onderplanten, ondersnijmes, onderstam, onderlaag, onderstandig vruchtbeginsel, onderwaterplanten, ongeslachtelijk, onkruid, onkruidbestrijding, onkruidborstel, ontbladeringsmiddel, ontbotten, ontsmetten, onverenigbaarheid

Omenten d.m.v. enten veranderen van ras/ cv. Op oudere bomen plaatst men een aantal enten. Het omenten kan o.a. door middel van de kroonenting gebeuren.
Omhuld zaad Gelijkmatig dun omhuld zaad, waarbij de vorm en de afmetingen van het zaad nagenoeg behouden blijven.
Omzetten Dit is het terugsnoeien (terugkomen) tot op een lager gelegen tak of twijg.
Onder glas In een kas of in een serre.
Onderafdeling, (subdivisio) De 2de hoogste rangorde in het plantenrijk. Men kan de afdeling zaadplanten indelen in de onderafdelingen bedektzadigen en naaktzadigen. Zie ook nomenclatuur-index en het plantenboek "ABC van het plantenlatijn"
Onderbeplanting Laagblijvende planten die onder hoger planten groeien.
onderfamilie, subfamily Onderfamilie. (subfamilia)
Ondergrond 1. De grond onder de bovenste laag grond. (Grondlaag onder de bouwvoor; dieper dan 30 cm) 2. De basis
Ondergronds Alle organen van de plant, die onder de grond blijven.
Onderhoudssnoei De gevormde bomen worden gesnoeid.
Onderklasse (subclassis) Een verdere onderverdeling van de klasse (Taxonomische indeling)
Onkruid, onkruiden In principe iedere plant, die uit zich zelf terecht is gekomen op een plaats waar men hem niet wenst. Men kan ze indelen in wortelonkruiden en zaadonkruiden. Weblink meer informatie
Onderplanten Groter planten omgeven door kleinere, die er tussenin komen te staan. Zie ook bodembedekkers.
Ondersnijmes Werktuig met U-vormig mes voor het doorsnijden van wortels van houtige gewassen, die na een of meer jaren verplant moeten worden.
Onderstam , Onderlaag Dit is het deel dat onder de entplaats zit. De meeste pitfruit- en steenfruitbomen worden geënt op een onderstam. Meer info.
Onderstammen (E)M-: Afkorting van East-Malling in Engeland, waar een zeer vermaard proefstation is gelegen. Zie ook artikel "Gebruik van onderstammen in de fruitteelt" en plantafstanden voor fruitsoorten
Onderstammen (slapende ogen) In de winter, volgend op het oculeren in augustus, worden de onderstammen gerooid en als "slapende ogen" geleverd. Zie ook bij veredelen & enten van onderstammen
Onderstandig vruchtbeginsel Een vruchtbeginsel, dat zijdelings met andere bloemdelen (meestal de bloembodem) is vergroeid.
Onderwaterplanten Zuurstofplanten. Ze worden soms ook "echte waterplanten" genoemd. Door het fotosyntheseproces brengen ze zuurstof in het water.
Ongeslachtelijk, vegetatief Een manier van voortplanting. Niet door zaad, maar door een deel van de plant, bijvoorbeeld het blad, de stengel of de wortel. Zie rubriek stekken van planten.
Onkruid In principe iedere plant, die uit zich zelf terecht is gekomen op een plaats waar men hem niet wenst. Men kan ze indelen in wortelonkruiden en zaadonkruiden.
Onkruidbestrijding Het kan nodig zijn van pas geplante bomen en struiken de eerste jaren te helpen, door het bestrijden van onkruid, teneinde wortelconcurrentie te voorkomen. Meer info
Onkruidborstel Een werktuig met draaiende borstels om onkruid weg te halen.
Ontbladeringsmiddel Een geformuleerde werkzame stof of mengsel van stoffen gebruikt om planten voortijdig te ontbladeren.
Ontbotten Je dunt veel of alle bloemknoppen weg om plaatselijk of algemeen een sterkere groei te verkrijgen.
Ontsmetten, desinfecteren Grond, planten of gereedschap heel goed schoonmaken met een chemisch middel. Om ziekten te doden.
Onverenigbaarheid  Onvoldoende of niet kunnen vergroeien van ent en onderstam. Meestal omdat er onvoldoende verwantschap is tussen onderstam en ent. De perenrassen 'Précoce de Trévoux' , 'Clapp's F.' , 'Uta' en 'Triomphe de Vienne' hebben op de Kwee-onderstammen meestal een tussenstam nodig. Op perenzaailing is geen tussenstam nodig.
Ook een tussenstam nodig bij de volgende perenrassen: André Desportes, Beurré Alexander Lucas, Beurré Bosc, Beurré Clairgeau, Bon Chrétien Williams, Charneux (Légipont), Clapp's Favourite, Condo, Doyenné d'Hiver, Doyenné d'Jullet, Dr. Jules Guyot, Gieser Wildeman, Josephine de Malines, Marie Louise, Marquerite Marilat, Saint Rémy, Souvenier du Congrès, Triomphe de Vienne, Supertrévoux, Winterrietpeer en Witte Kozijn.
Bron: boek De Peer (Auteur Wertheim), http://edepot.wur.nl/264179
Meer info over verwantschap i.v.m. het enten.