Houtwal.be --- Fruit ABC --- Tuin- en plantenlinks --- Index tuintaal, tuinbouwtaal  --- Tuintaal: ...

Tuintaal - betekenis/definitie tuinbouwtaal:

"Pa"
plaatje index

Definitie/ betekenis van begrippen i.v.m. tuinieren: P, phosphor, pallet, palletkist, palmet, PAR-straling, paradijsappel, parallelnervig blad, parasiet, pareltjes, parthenocarpie, pathogeen, pawpaw

P fosfor (Phosphor). Een meststof die belangrijk is voor een goede wortelontwikkeling.
Pakblad Een verpakking waarop een vast aantal vruchten kan gelegd worden. (vb. 20/24/26 appels/peren op één pakblad.)
Pallet Een houten laadbord om goederen op te stapelen die verplaatst moeten worden. Sommige pallets zijn gemaakt van kunststof.
Palletkist Een kist met pallet als bodem. Palletkisten worden veel gebruikt om appels en peren in te plukken. Meer info over de pluk.
Palmet Een leiboom met een verticale hoofdtak en één of meer paar tegenover elkaar staande horizontale takken, gesteltakken genoemd, op onderlinge afstanden van 30-40 cm.
PAR-straling Het zichtbare licht komt bijna overeen met de PAR (photosynthetic active radiation), het deel dat gebruikt wordt door de plant voor de fotosynthese (400- 700 nm).
Paradijsappel Een zwakgroeiende appelonderstam; 'Gele Metzer Paradijs' is 'M9'
Parallelnervig blad Kromnervig. Met een groot aantal nerven, die min of meer evenwijdig lopen.
parasiet Een organisme dat in of op een ander organisme leeft en er voedingsstoffen aan onttrekt zonder zijn gastheer daarvoor iets terug te geven. Zie rubriek "Plantenziekten en plagen"
Pareltjes (bij druivelaar) Op de vruchtscheuten en de bladeren komen kleine (1 mm doorsnee), wit-doorschijnende pareltjes voor.
Parthenocarpie De groei van vruchten zonder dat er sprake is geweest van bevruchting. Bijvoorbeeld bij komkommer, sommige vijgenrassen en bij de 'Conference' peer. Parthenocarpische vijgenrassen zijn meest geschikt voor België en Nederland. Meer info over vijgen.
Passievrucht (Passieflora) Vruchten van de Passieflora edulis. Passievruchten zijn eivormige, tot 7 cm, lange bessen. Passievruchten hebben een dikke oranje of rode schil met gelatineachtig, groenachtig vruchtvlees. Passievruchten zijn zeer sappig en hebben een zoetzure, verfrissende smaak. Zie vermeerdering, snoei en teelt van passievruchten
Pathogeen, Ziekteverwekker Ziekteverwekkende micro-organismen.
Pawpaw, paw paw Asimina triloba. Bijzondere fruitsoort afkomstig uit de U.S.A. die in België en Nederland ook kan groeien. Meer teeltinformatie over de pawpaw - Asimina triloba

 

 

Nuttige weblinks:

http://twitter.com/gdekinder

Blog Fruit ABC: tuin- en plantenvragen
Plantennomenclatuur
Planten interactief