Houtwal.be --- Fruit ABC --- Tuin- en plantenlinks --- Index tuintaal, tuinbouwtaal  --- Tuintaal: ...

Tuintaal - betekenis/definitie tuinbouwtaal:

"Pe"
plaatje index

Definitie/ betekenis van begrippen i.v.m. tuinieren: peulvruchten, penetrometer, penwortel, peer/peren, perenboom, pergola, perk, perken, perkgoed, perkplant, perlite, perskluitplant, persoonlijk beschermingsmiddel, perspot, perzik, pesticide.

Peulvruchten

 

 

  Vruchten en zaden van een aantal planten van de vlinderbloemigen (Fabaceae). Ze heten peulvruchten omdat ze in een beschermhoesje, de peul zitten. Ze zijn rijk aan eiwitten. Tot deze groep behoren Pisum sativum (erwt), Phaseolus vulgaris (struikboon) en Vicia faba (tuinboon). Voor meer teeltinfo zie Groente & Fruit Encyclopedie
Penetrometer, drukmeter   Een toestel om de hardheid van het vruchtvlees (fruit) te meten en aan te geven of het fruit plukrijp is. Info pluk appels
Penwortel De forse, verticaal omlaag groeiende, diep reikende wortel, die zich uit het kiemworteltje ontwikkelt en de boom stevig in de bodem verankert. (Paalwortel)
Peer, peren   Pitvrucht van de perenboom (Pyrus communis).
Perenboom   Veel gekweekte pitvrucht. Wetenschappelijke naam Pyrus communis en van de rozenfamilie. Oudere perenbomen kunnen gesnoeid worden vanaf december tot maart. Snoei eerst de meest productieve perenbomen. Meer info over de snoei van perenbomen.
Pergola   Open bouwsel van steen, metaal en/ of latwerk, bestemd om er klim- en leiplanten langs te laten groeien. Druiven, kiwi's en minikiwi's zijn bijzonder geschikt om aan een pergola te laten groeien.
Perk   Een stukje tuin met bloeiende planten.
Perken   Vlakken in de tuin, die met gelijksoortige sierplanten of bloemen zijn beplant. Meestal hebben deze perken strakke, geometrische vormen (vierkanten, rechthoeken, cirkels, ..)
Perkgoed, (perkplanten)   En-, twee- of meerjarige planten voor perken, borders en bloembakken. Zie ook "ABC  van het plantenlatijn".
Perkplant   Eenjarige, tweejarige of overblijvende plant. Wordt gebruikt voor tijdelijke tuinversiering, veelal in perken.
Perlite, perliet   Kleine korrels van een vulkanische gesteente, welke verhit werd. Ze zijn zeer poreus en luchtig. Ze worden in potgronden en stekgronden vermengd.
Perskluitplant   Kluitplant die in samengeperste grond of ander bewortelingsmedium is opgekweekt.
Persoonlijk beschermingsmiddel   Werkkledij die je draagt om ongelukken te voorkomen. Ook beschermende kleding.
perspot   Een kluitje dicht op elkaar gedrukte grond waar een jong plantje in gezet kan worden.
perzik   Behaarde vruchten van de perzikboom (Prunus persica). Perzikbomen verdragen geen natte, koude gronden. De meeste rassen zijn vatbaar voor de krulziekteschimmel. Meer teeltinfo van perzik: teelt, planten, bloei, bestuiving, snoei en dunnen
Pesticide   Chemisch middel dat ziekten en insecten bestrijdt; gewasbeschermingsproduct Zie rubriek plantenziekten en plagen