Houtwal.be --- Fruit ABC --- Tuin- en plantenlinks --- Index tuintaal, tuinbouwtaal  --- Tuintaal: ...

Tuintaal - betekenis/definitie tuinbouwtaal:

"th"
plaatje index

Definitie/ betekenis van begrippen i.v.m. tuinbouw & tuinieren: thermofiel, therofyten, thomasslakkenmeel, thuisverkoop, toetsplant, toevoersnede, tolerant (ziekten), tonkinstok, topdominantie, topoculatie, toppen, totale onkruidbestrijding, toxine.

Thermofiel

Warmteminnend 

Therofyten, therofiet

Grieks; theros = zomer; phyton = plant; eenjarige (zomer)planten]http://www.houtwal.be Therofyten doorlopen hun ontwikkelingscyclus binnen één vegetatieperiode

Thomasslakkenmeel

Metaalslakken. Een scheikundige meststof rijk aan fosfor, kalk en sporenelementen (ijzer). Vooral een fosfaatmeststof, welke de beworteling kan verbeteren.

Thuisverkoop, directe verkoop Fruit of groenten worden op het productiebedrijf rechtstreeks verkocht aan particulieren.

Toetsplant, Indicatorplant.

Indicatorplant. Het is een plant die na kunstmatige besmetting door een ziekteverwekker vrij snel en op karakteristieke wijze reageert en de ziekte aantoont.

Toevoersnede, bovenkerven

Gebeurt juist boven het oog. Men stimuleert het oog door een grotere toevoer van water met mineralen.

Tolerantie (bij sorteren) De toelaatbare afwijking in grootte, kleur of andere kleine afwijkingen.

tolerant aan bepaalde ziekten

Rassen die min of meer weerstand bieden aan ziekten en/ of plagen. De laatste tijd gebruikt men liever de term "tolerante rassen" dan "resistente rassen". Een lichte aantasting is soms mogelijk.

Tomaat Vrucht van de tomatenplant (Lycopersicon esculentum). Tomatenplanten zijn warmteminnende planten en vragen enige beschutting tegen de regen. Er bestaan niet alleen rode, ronde tomaten maar ook gele, bruine, zwarte en witte tomaten. Sommige tomatenrassen vallen op door hun bijzondere smaakeigenschappen. Meer informatie over oude, bijzondere tomatenrassen en de teeltverzorging.

tonkinstok

Bamboestok om planten mee te steunen.

Topafleggen

Een vermeerderingswijze waarbij men de scheuttoppen van bijvoorbeeld bramen of taybessen in de grond steekt om te laten wortelen. Meer lezen over topafleggen.

Topdominantie

Spreekt men van bij een eindknop die de groei van de zijknoppen afremt en zelf sneller groeit.

topoculatie

hierbij oculeert men aan de top van een lange onderstam, die dan de hoofdstam vormt

Toppen (Ned.: koppen)

Het wegnemen of innijpen van het groeipunt van een stengel De kop of het groeipunt van een jonge plant weghalen, zodat de zijknoppen beter uitkomen en de plant voller wordt. Ook intoppen genoemd. Door dit werk ontstaat een meer vertakte plant. 

Totale onkruidbestrijding

Bestrijding van alle op een bepaalde plaats voorkomende onkruiden. Zie ook rubriek plantenziekten, plagen en onkruidbestrijding.

Toxine, Gifstof

Een gifstof afgescheiden door een schimmel, bacterie of insect.