Houtwal.be --- Fruit ABC --- Tuin- en plantenlinks --- Index tuintaal, tuinbouwtaal  --- Tuintaal: ...

Tuintaal - betekenis/definitie tuinbouwtaal:

"wo"
plaatje index

Definitie/betekenis van begrippen i.v.m. tuinbouw & tuinieren: Woekeren, wollige bloedluis, wolmispel (Japanse-), wondafdekmiddel, wondafgrendeling, wortel, wortel- en knolgewassen, wortelechte planten, wortel schieten, wortelblad, wortelconcurrentie, worteldoek, worteldruk, wortelhaar, wortelhals, wortelkraag, wortelkluit, wortelknobbelbacterie, wortelknol, wortelknolletje, wortellijsten, wortelonkruid, wortelopslag, wortelpoeder, wortelvelden, wortelrozet, wortelsnoei, wortelstek, wortelstenten, wortelstok, wortelvlieg.

Woekeren

Heel snel over alles heen groeien.

Wollige bloedluis

Wollige bloedluizen- Eriosoma lanigerum- zijn "wollige luizen", doordat ze bedekt zijn met watte-achtige wasafscheidingen, waaronder de kolonies worden gevormd. Bij het platdrukken blijft een bruinrood sap aan uw vingers kleven.
Bij aantasting door de wollige appelbloedluis ontstaan woekeringen (= appelbloedluiskanker) en barsten in het oude hout. Meer lezen over wollige bloedluis op appelbomen en sierappelbomen.

Wolmispel (Japanse wolmispel) Eriobotrya japonica, ook loquat genoemd. Een groenblijvende, warmteminnende fruitsoort die vooral in Zuid-Europa gekweekt wordt. Meer teeltinformatie van de Japanse wolmispel

Wondafdekmiddel

Speciale boomverf waarmee het snoeivlak na de snoei wordt bestreken; tegenwoordig niet meer standaard aanbevolen.
Voor het instrijken van snoeiwonden van steenfruit (pruimen, kersen, ..)  blijft het gebruik interessant. Zie steenfruit - Prunus-soorten

Wondafgrendeling

Het mechanisme waardoor de boom beschadigingen geneest.

Wormstekigheid Wordt bij appel en peer meestal veroorzaakt door de fruitmot (appelmade, perenmade). Meer informatie over wormstekigheid - fruitmot op appel en peer

Wortel

Ondergronds gedeelte van een plant. Deel van een plant dat onder de grond zit en waarmee de plant water en voedsel uit de grond haalt.

Wortelechte planten, op eigen wortel. Planten die op hun "eigen wortel" staan. Ze zijn niet geŽnt op een onderstam. Houtig kleinfruit zoals trosbessen, bramen en frambozen zijn wortelecht. De meeste pitfruit- en steenfruitsoorten worden geŽnt en zijn dus niet wortelecht.

Wortel schieten

Wortels krijgen. Meestal van een stek gezegd.

Wortelblad

Of wortelstandig blad. Bladeren die niet aan een stengel, maar direct uit een bol of een wortelstok groeien.

Wortelconcurrentie

Het onttrekken van voedingsstoffen aan een plant (boom of struik), door wortels van nabij staande planten. (Vaak onkruid)

Worteldoek, antiworteldoek Een kunststof-uitspoelweefsel gebruikt om onkruid te weren tussen planten of om onder grind (siergrind) te leggen. Ook bepaalde groenten zoals ajuin en prei kunnen op anti-worteldoek met gaten van ca 5 cm groot gekweekt worden. De grond droogt minder uit en het wieden van onkruid vraagt veel minder werk.

Worteldruk

De kracht waarmee de wortels het water bovenin de plant brengen.

Wortelgewassen & knolgewassen (Groenten) Sommige plantenwortels zijn uitgegroeid tot een eetbare groente. Wortelgroenten zijn o.a. schorseneer, wortel, pastinaak en rammenas. Knolgewassen zijn o.a. aardappels. Zie ook "vergeten of historische groenten"

Wortelhaar

Een zeer kleine wortel, die in staat is om via osmose water met daarin het opgeloste voedsel op te nemen.

Wortelhals, wortelkraag

Plaats waar de onderzijde van de stam in de wortels overgaat. Op deze plaats zal men struikrozen oculeren.

Wortelkluit, potkluit

Potkluit (potgrond + wortels) 

Wortelknobbelbacterie

Dit zijn bacteriŽn van de soort rhizobium die in staat zijn uit de lucht stikstof te binden. Hun leefgebied bevindt zich in kleine knollen van peulgewassen.

Wortelknol

Zie knol. (Gezwollen worteldeel, dat meestal dient voor de opslag van voedsel, bijv. bij de aardappel.

Wortelknolletje

Dit zijn bacteriŽn van de soort rhizobium die in staat zijn uit de lucht stikstof te binden. Hun leefgebied bevindt zich in kleine knollen van peulgewassen.

Wortellijsten, Wortelvelden

Uitgegroeide wortelaanzetten aan de stamvoet.

Wortelnaakt De planten hebben losse wortels en zijn niet in een pot opgeplant. De wortels worden vochtig gehouden met potgrond in een plastic zak. GeŽnte druivenstokken worden in het vroege voorjaar als wortelnaakte geŽnte stok met de post verzonden. Zie ook druivenrassen en druiventeelt.

Wortelonkruid

Onkruid dat zich voortplant met wortelstokken. Dit zijn de moeilijkst te verwijderen onkruiden in de tuin. Zo o.a. zevenblad, akkerwinde, heggewinde, heermoespaardenstaart, kweekgras (pemen) en paardenbloem. Zie ook weblinks plantenziekten en onkruidbestrijding

Wortelopslag of wortelbroed

Scheuten/ loten en twijgen ontstaan uit knoppen die zich op de wortels bevinden. Zie ook opslag. 

Wortelpoeder

Chemisch middel dat de aanmaak van wortels stimuleert. Zie ook fruitvermeerdering door stekken en zaaien

Wortelprimordia, wortelvelden, -lijsten

Wortelprimordia: Dit wil zeggen het begin van wortelvelden is zichtbaar.

Wortelrozet (bladrozet)

Planten met een zeer korte stengel, waarop alle bladeren op ongeveer hetzelfde punt, vlak boven de wortel, staan ingeplant.

Wortelsnoei

1. Bij het planten is het soms nodig de vorming van nieuwe wortels te bevorderen, door wat van de oude, eventueel door transport en rooien beschadigde wortels in te snoeien. Bij onvruchtbare perenbomen past men soms wortelsnoei toe om ze vruchtbaar te maken. Zie wortelsnoeiartikel

wortelstek

Het nemen van stekken van wortels. Sommige gewassen hebben het vermogen scheuten te vormen uit slapende knoppen op de wortels. Zie ook artikel "wortelstekken van planten" en "Fruit-stekkalender"

Wortelstelsel

Alle wortels aan ťťn plant: hoofdwortels, zijwortels en haarwortels.

Wortelstenten, Wortelstekenten

Een scheut of een twijg op een wortelstukje enten. Zie rubriek veredelen en enten.

Wortelstok (Rhizoom)

Een horizontaal kruipende ondergrondse stengel, die tevens dient voor opslagorgaan.

Wortelvlieg Een vaak voorkomend insect dat wortels, peterselie, ajuin en prei kan beschadigen. De wortelvlieg legt haar eitjes nabij de wortels van deze gewassen, waarna wormstekigheid ontstaat. De wortelvlieg kan ook op de vergeten groentesoorten pastinaak en knolselder ook schade aanbrengen.