Houtwal.be --- Fruit ABC --- Tuin- en plantenlinks --- Index tuintaal, tuinbouwtaal  --- Tuintaal: ...

Tuintaal - betekenis/definitie tuinbouwtaal:

"zo"
plaatje index

Definities/betekenis van begrippen i.v.m. tuinbouw & tuinieren: zode, zodengrond, zodenvormend, zomerbloeiend, zomerhout, zomerrassen, zomersnoei, zomerstek, zonneberm, zonnebrand, zoogenten, zoutconcentratie, zouttolerant

Zode

Groeiwijze waarbij de knopen van de (ondergrondse) wortelstok kort zijn waardoor de (bovengrondse) spruiten dicht opeenstaan.

Zodengrond

Belangrijke basis-grondsoort.

Zodenvormend

Lage gewassen, die zodanig groeien dat de planten dicht ineengestrengeld zijn.

Zodevormende bodembedekkers

De zodevormende vormen een dicht tapijt, waartussen weinig onkruid kan groeien. Bijv. Acaena, Ajuga, Convallaria majalis, .

Zomerbloeiend

Planten die bloeien in de zomer (juni, juli en augustus) o.a. braambessen en herfstframbozen

Zomerhout

Het donkerder gekleurde, dichtere hout van de jaarring, dat gedurende de zomer gevormd wordt.

Zomerrassen

Rassen die direct van de boom verbruikt worden zonder koelhuisbewaring. (vb. James Grieve, Sunrise, Mantet). Zie zomerrassen appel

Zomersnoei

Deze snoei past men toe in de zomermaanden. Zomersnoei remt de groei (in tegenstelling met wintersnoei). Nuttige weblink: zomersnoei geeft meer vruchten . Zie ook "Zomersnoei-kalender fruitsoorten"

Zomerstek

Stek van kruidachtige gewassen, of houtige gewassen waar het blad aan zit. Zie ook Stekkalender van fruitsoorten

Zonneberm

Een beschutte grondstrook met zuiderhelling voor vroege planten.

Zonnebrand

1)Vruchten van appel, peer en druif die blootgesteld worden aan te veel zonlicht (hoge temperatuur), zonder bescherming van bladeren kunnen een verbrande plek vertonen.
2) Het pleksgewijs afvallen van de schors, t.g.v. een te hevige zonnestraling op de schors.
Nuttige weblink:Zonnebrand voorkomen, let op met zomersnoei!

zoogenten

De ent en de onderstam vergroeien met elkaar voordat de ent van de moederplant wordt gesneden,De bast van beide stengels wordt aangesneden en tegen elkaar gedrukt. Zie ook rubriek veredelen en enten

Zoutconcentratie, EC

Door overvloedig te mesten stapelen zich zouten op in de bodem; indien de concentratie aan zouten te hoog wordt, gaat de groei van de plant achteruit en kan hij afsterven. Tomatenplanten verdragen goed een hoge zoutconcentratie, terwijl aardbeiplanten en slaplanten een lage zoutconcentratie van de grond vragen.

Zouttolerant

Een plant wordt zouttolerant genoemd als zij in staat is op plekken met zout water te overleven. O.a. Halimodendron, Amelanchier, Elaeagnus en Hippophae rhamnoides zijn zouttolerant. Meer lezen over zouttolerante planten.